קורסים והרצאות

הקורסים שלנו

כל ההרצאות שלנו מאוגדות בשישה קורסים. אפשר לבחור בקורס כמהלך אחד שלם, או פשוט להיעזר בחלוקה לנושאים כדי לאתר את ההרצאה המתאימה

12 מפגשים

הקורס המלא והמקיף שלנו. מבוא לכלכלה כמו שהיינו רוצים ללמוד: כיפי, מעניין, רלוונטי ובגובה העיניים

5 מפגשים

הקורס המתקדם. להבין כלכלה לעומק דרך סיפורם של משברים כלכליים

3 מפגשים

קורס להיכרות עם תקציב המדינה, האופן בו קובעים אותו והסוגיות השנויות במחלוקת שמאחוריו

3 מפגשים

מגבלות החשיבה שלנו וההשפעה שלהן על קבלת החלטות בכלל ובכלכלה בפרט

5 מפגשים

ההרצאות שלנו בחינוך פיננסי – הבסיס להתנהלות כלכלית נכונה ועוד הרבה יותר

3 מפגשים

סדנה על נקודת המבט הכלכלית על היחסים בין האנושות לסביבה, ואיך לקדם מדיניות סביבתית

כל ההרצאות

רשימת ההרצאות המלאה שלנו. יש אפשרות להזמין הרצאה בודדת ואפילו להרכיב קורס בהתאמה אישית

הקורס הקלאסי

אושר ועושר

האם הכלכלה מנווטת אותנו לכיוון הנכון, והאם זה התפקיד שלה בכלל

מושגים:

אתם מערביים וזו המאה ה-21 – אתם בטח יודעים שעושר לא מבטיח אושר. אבל האם המדינה שלכם יודעת את זה?

במרכז ההרצאה – התוצר, מושג שקשה להפריז בחשיבות שלו בכלכלה ציבורית, המתאר את העושר של מדינה, והיום הוא מדד מרכזי להצלחה של מדיניות כלכלית ובכלל.

נלמד מהו בדיוק אותו תוצר, איך מודדים אותו ולמה הוא כל כך מרכזי. הדיון בתוצר יהיה גם הזדמנות עבורנו, לפני הצלילה פנימה לחומר, לאתגר כמה מהנחות היסוד של הכלכלה ולשאול מה אנחנו בעצם רוצים להשיג בחיים, מה אנחנו מצפים שהמדינה תשיג עבורנו, והאם החשיבה הכלכלית הקלאסית לוקחת אותנו לכיוון הנכון.

המשבר הגדול הבא

איך לצאת מהמשבר?

ארבעת העולמות של הכלכלה מתאחדים כדי להוציא אותנו מהבוץ

מושגים:

כשכל הכלים על השולחן, נפנה להתמודד עם משבר הקורונה ומשברים עתידיים אחרים שאנחנו עלולים לפגוש. נציג את הדינמיקה שבה משבר מתדרדר, נחשוב איך יכולה להתמודד עם זה הממשלה, ונשתמש בכלים שרכשנו כדי לנסות לענות סוף סוף על השאלה – איך יוצאים מהמשבר?

תקציב המדינה

איפה הכסף?!

אבל בקטע טוב: איך מחולק תקציב המדינה ומה זה בכלל

מושגים:

קבלו, יש לכן 450 מיליארד שקל לחלק. יאללה, כמה לביטחון, לחינוך, לכלכלה? כמה לתרבות? זכרו שהשמיכה קצרה… איפה הייתן מוסיפות ואיפה מקצצות? איך בכלל אפשר להחליט על דבר כזה?

ההרצאה "איפה הכסף?!" היא הרצאת מבוא והיכרות עם תקציב המדינה. בהרצאה נחשף לתקציב העדכני של ישראל, נקבל כלים לקרוא ולהבין אותו ואחרי שיהיה לנו מענה לאיפה הכסף, נמשיך ונשאל גם מאיפה מגיע הכסף, ומה משפיע על שתי ההחלטות האלה.

כלכלה התנהגותית

דחיפות קלות

איך אפשר לנצל את מגבלות החשיבה האנושית כדי להשפיע על הציבור - והאם זה מוסרי?

מושגים:

נפלא להבין איך אנשים חושבים! אפשר לעזור להם לתרום יותר, להשפיע על מה יצביעו במשאל עם, להכתיב להם מה לקנות, מה לאכול…. אולי זה לא כל כך נפלא?
ההרצאה "דחיפות קלות" מסכמת את הקורס, מספרת על עוד כמה התפתחויות מגניבות בכלכלה ההתנהגותית, ושואלת: איך אפשר לנצל את מגבלות החשיבה האנושית כדי להשפיע על קבלת ההחלטות של הציבור, והאם זה מוסרי.

הקורס הקלאסי

האם לעניים יש אייפון?

מה הופך את ישראל למדינה הענייה במערב ואיך יוצאים מזה

מושגים:

מדוע שיעורי העוני בישראל כל כך גבוהים, ומה אפשר לעשות?

במרכז החצי הראשון של ההרצאה עומד דיון על היקף תופעת העוני בישראל לאור הדוחות והפרסומים התדירים בנושא שמגיע מהר מאוד לשאלה – איך נכון להגדיר עוני, ואיך משפיעה ההגדרה על היקף התופעה – ועל ההתמודדות עמה.

בחצי השני מתמקדת ההרצאה בחלק של "מה אפשר לעשות" ועוסקת במדיניות הממשלה לצמצום בעוני ואי השוויון – ובביקורת עליה.

המשבר הגדול הבא

החיים בבועה

קחו את הגלולה האדומה ובואו איתנו לעולם הפיננסי

מושגים:

העולם הפיננסי הוא באמת מופלא:
אוסף של כללים והסכמות שעליו מתבססת הכלכלה שלנו היום, ועם זאת מרבית הציבור לא מבין אותו בכלל. עולם מבוסס על אמון שגורם לנו ליחס ערך עצום לחתיכות נייר ומאפשר לנו להעביר משאבים בקלות בין יבשות ואפילו לתקשר עם העתיד. מערכת סבוכה שבעזרתה אפשר להימנע בקלות ממשברים שבעבר היו יכולים להחריב מדינות, אבל בגללה אנחנו חשופים למשברים מסוכנים הרבה יותר.

בהרצאה "החיים בבועה" נתוודע לראשונה בקורס לעולם הגדול הזה שאנו קוראים לו "פיננסי", נראה שהרבה מושגים שאנו מכירים בכלכלה שייכים דווקא אליו ונבין למה הוא מדהים, לא מוערך מספיק וגם שברירי מאוד.

כלכלה סביבתית

היד הנעלמה

על שיטת השוק החופשי שמנהלת את חיינו, לטוב ולרע

מושגים:

אולי לדעתכן השוק החופשי הוא פלא: שיטה כלכלית המבוססת על בחירה חופשית, מודל המספק הוכחה מתמטית שחירות טובה יותר מכפייה ומניסיון לתכנן את החברה מלמעלה, מערכת המורכבת מאינספור איתותים של אנשים אחד לשני שמייצרים תוצאה טובה יותר לכולם.

ואולי לדעתכן השוק החופשי הוא שורש כל רע: שיטה המדגישה ואפילו מקדשת את החמדנות והאנוכיות האנושית, שבתוכה שוויון וערבות הדדית הם לא פרמטרים, שיטה שבה מניחים לכוחות בלתי נראים לדרוס כל הנקרה בדרכם.

בהרצאה על השוק החופשי נבין לעומק את השיטה המנהלת את חיינו, על יתרונותיה ומגבלותיה.

הזמן להתעורר

המסע בעקבות התלוש

בקרוב תדעו לפענח תלוש שכר בישראל

מושגים:

עבדתם כל החודש ובסוף קיבלתם דף עם מילים לא ברורות ומספרים משונים. אתם יודעים שאיפשהו בין אלו מסתתר הסכום שיכנס לכם לחשבון הבנק, אבל מה קרה בדרך? האם קיבלתם כל מה שמגיע לכם? מה זה כל המספרים האלה? ולאן נעלם הכסף?

תלוש השכר יכול להיות מבלבל מאד, אבל המיומנות לקרוא ולהבין אותו היא משמעותית בדרך לעצמאות כלכלית, והאמת שזה יכול להיות פשוט. אז אנחנו כאן כדי למצוא את ההיגיון, להסביר מושגים חשובים ולדבר קצת על חוקי עבודה והזכויות שלכם. הכל כדי להבטיח שתקבלו כל מה שהרווחתם ביושר, ולא שקל פחות.

הקורס הקלאסי

המשבר הגדול של 2025

כשכל הכלים על השולחן, הכל מוכן להתמודדות עם המשבר הכלכלי הבא

מושגים:

בשנת 2025 יפקוד את ישראל משבר כלכלי הרסני, שבשביל לתאר ולנתח אותו נדרש ללא מעט מושגים.
אבל אם הגעתן עד כאן, זה כבר לא נראה לכן כמו סינית:

מיקרו ומאקרו כלכלה; עלות אלטרנטיבית; נזילות; הלוואה; תוצר (תמ"ג); תוצר לנפש; צמיחה; גודל המגזר הציבורי; שכר (ממוצע וחציוני); הכנסה; מדד המחירים לצרכן; השכר הריאלי; יוקר המחייה; יבוא ויצוא; מקורות מימון התקציב; מדיניות פיסקלית; גירעון; חוב, קו העוני; אי שוויון, מדד ג'יני, כלכלה ריאלית; פונקציית ייצור; גורמי ייצור; הון; הון אנושי; עבודה; ניירות ערך; מניות; אג"ח; בועה פיננסית; מחזור העסקים; ריבית; אינפלציה; כמות הכסף; מהירות המחזור של הכסף

המשבר הגדול הבא

העשור האבוד

המשבר שהביא את ישראל לסף תהום ומה שאפשר ללמוד ממנו

מושגים:

דרך סיפורו של משבר כלכלי ענק שכמעט הביא את ישראל לפשיטת רגל, נסביר מהי ריבית ואיך היא משפיעה על חיינו, למה אינפלציה זה דבר כל כך מפחיד ואיך כל זה זה קשור למהירות שבה אנחנו מבזבזים את המשכורת שלנו?

הזמן להתעורר

זורמים

להתחיל בהתנהלות כלכלית נבונה

מושגים:

איך לגשת לכסף שלנו בכלל? מה הצעד הראשון בדרך להתנהלות כלכלית נבונה? אל דאגה, בשביל זה אנחנו כאן.

המפגש עוסק בעקרונות ובצעדים הראשונים בהתנהלות כלכלית נבונה, ולוקח יחד איתנו את הראשון – להתחיל להכיר ולנהל את ההוצאות שלנו. בעזרת מושגים וכלים מעשיים כמו תיעוד הוצאות, קריאת והבנה של פירוט חיובים ותכנון התייעלות כלכלית נצבור בטחון, נקבל מוטיבציה ונתחיל להתעורר.

כלכלה סביבתית

טרגדיית הרכוש הציבורי

כלכלה סביבתית וניתוח השפעות על הסביבה מנקודת המבט של השוק החופשי

מושגים:

מה המקום של הסביבה בחשיבה הכלכלית הקלאסית? האם זיהום אוויר הוא כשל שוק? כיצד אפשר למנוע הרס של חופי רחצה בגלל שימוש יותר?

דרך מקרי מבחן של אסונות אקולוגיים שהתרחשו בישראל בשנים האחרונות, נלמד על גישות שונות לניתוח כלכלי של סוגיות סביבתיות, נבין מה זה בדיוק "כלכלה סביבתית" ונשאל האם זה באמת כדאי להסתכל על מפגעים סביבתיים דרך החור של הגרוש.

הקורס הקלאסי

ישראל יקרה לנו

על יוקר המחייה, הסיבות לו, בעיות אמיתיות ומדומיינות

מושגים:

יוקר המחייה הוא מושג שמלווה אותנו כבר שנים: ממחאת האוהלים בשדרות רוטשילד ב-2011, דרך אינספור תחקירים, השוואות של מחירים בארץ ובעולם, הבטחות בחירות, רפורמות וסקרים שמראים בבירור שזה אחד הנושאים החשובים ביותר לציבור בישראל.

אבל בדיון פותח על מצוקת יוקר המחייה, הולכת ומתבהרת התמונה המביכה במקצת – אנחנו לא ממש יודעים מה זה "יוקר המחייה". מאותו רגע מתחיל המסע של ההרצאה להבנת התופעה, הסיבות לה ומה אפשר לעשות בקשר אליה. המסע עובר דרך שאלות על המאפיינים של משפחה ישראלית, ביקורת חריפה על התקשורת הכלכלית ואיכשהו גם דרך סלובניה ויפן,
עד שלבסוף מתברר שיוקר המחייה הוא אכן תופעה מטרידה ומשמעותית בישראל – אבל מכיוון שונה לגמרי.

תקציב המדינה

לחלק את העוגה

תהליך קביעת התקציב במדינת ישראל: מקצועי ודמוקרטי או שוק?

מושגים:

ההרצאה השניה בקורס תקציב המדינה צוללת לתהליך התקצוב במדינת ישראל, מתארת את הדינמיקה ומאזן הכוחות בבנייה ואישור התקציב ודנה בשאלה הבלתי נמנעת: האם מדובר בתהליך סופר מקצועי המביא לידי ביטוי את הדמוקרטיה הישראלית – או במסחרה שאין כדוגמתה.

כלכלה התנהגותית

למה אני לא AI?

מהו אדם רציונלי ולמה אנחנו לא כאלה

מושגים:

בספר כתוב שצריך לנתח באופן קר אבל אתם עובדים תחושת בטן? מומחים ממליצים להתבסס על עובדות אבל אתן מעדיפות טענות של פרופיל פיקטיבי בטוויטר? אמא אומרת לעשות טבלה אבל אתם דופקים על עץ שלוש פעמים ומקווים לטוב?
ההרצאה עוסקת באופן שבו אנחנו אמורים לקבל החלטות – ובמה שקורה באמת, ובכמה ניסויים קטנים מראה שכולנו לא הרציונלי הכי חד בקלמר.

הקורס הקלאסי

לקנות כחול לבן

האם לאפשר יבוא חופשי של תוצרת חקלאית או להגן על הייצור המקומי?

מושגים:

"קנו כחול לבן", קוראת לנו המדינה. "רק תוצרת הארץ" אומרים החקלאים.
וכל זה באמת נפלא, אבל למה אננס כל כך יקר?!

דרך הדיון הסוער בנושא הגנה על ייצור מקומי ועתיד החקלאות בישראל, השיעור מנפץ כמה מיתוסים לגבי יבוא ויצוא, דן ביתרונות והחסרונות של סחר בינלאומי ושואל: מתי כדאי לקנות כחול לבן?

הזמן להתעורר

לשתול עצים, לקטוף פירות

למדו להרוויח 40 אלף ₪ בחודש בהשקעה ללא סיכון!

מושגים:

סתם סתם. זה לא מה שנלמד בשיעור הזה ולצערנו אנחנו לא חושבים שזה אפשרי.

אבל אנחנו כן חושבים ש"הכסף יכול לעבוד בשבילנו" ושאת החסכונות שלנו לא כדאי לשמור מתחת לבלטות, ועדיף להשקיע.

במפגש נסביר מהי השקעה, אילו אפשרויות יש לנו בכלל, ומה המושגים שצריך להכיר והשיקולים שצריך לשקול, כדי להחליט נכון עבורנו.  וגם, נו – איך להימנע מתרמיות.

כלכלה סביבתית

מה הנזק?

סדנה להערכת הנזק הכלכלי של פגיעה בסביבה

מושגים:

בהרצאה האחרונה בסדרה, נשנס מותניים, נצא מהניאונים, נרד לשטח ונתכונן להגיש את החשבון!

בהרצאה נלמד על העקרונות המעשיים להערכה כלכלית של נזק לסביבה, ונתרגל אותם באמצעות מקרי המבחן שלנו. נסיים עם סיכום הסדרה, ועם מחשבות לעתיד וקריאה להצטרף אלינו במיזם הבא שלנו, שקשור לכלכלה סביבתית פיננסית.

הקורס הקלאסי

מות ההשכלה הגבוהה

נעים מאוד: כלכלה, מדיניות ממשלתית והדיון הציבורי בישראל (וקצת על שכר הלימוד באקדמיה)

מושגים:

אם תבקשו מאיתנו רק סיפור אחד על כלכלה וחברה בישראל – כנראה שנבחר בסיפור הזה.
במרכז, שאלה קטנה ונקודתית: "מה גובה שכר הלימוד הראוי באקדמיה בישראל?" אבל עם התפתחות הדיון מסתבר שהשאלה הקטנה מקפלת בתוכה עולם ומלואו: פוליטיקה ואינטרסים, שיקולים לאומיים וסיפורים אנושיים, שאלות על אחריות הממשלה כלפי אזרחיה, על מה שראוי ומה שכדאי, על צמצום פערים וסדרי עדיפויות.

כל אלו נשזרים יחד לסיפור בן שלוש מערכות שמדגים איך הדיון הכלכלי יכול להיות מרתק, למה חשוב שכולנו ניקח חלק ולמה דברים הם לא תמיד כמו שהם נראים במבט ראשון.
הרצאת הדגל שלנו.

הקורס הקלאסי

מיפלציה

אבל אבא, למה אי אפשר פשוט להדפיס כסף?

מושגים:

ההרצאה השניה בסדרה המוניטרית עוסקת במשבר כלכלי ענק שהביא את ישראל לסף תהום,
ודרכו מנסה מהי ריבית ואיך היא משפיעה על חיינו, למה אינפלציה זה דבר כל כך מפחיד ואיך כל זה זה קשור למהירות שבה אנחנו מבזבזים את המשכורת שלנו?

המשבר הגדול הבא

עוגות מכל הלב

על מאפייה קטנה בירושלים שתלמד אותנו איך לפתח כלכלה של מדינה

מושגים:

להביא לצמיחה או פיתוח כלכלי, הוא אחד האתגרים הגדולים בכלכלה ובחיים בכלל. בין אם מדובר במדינה, עיר בפריפריה או עסק פרטי – כולם רוצים לגדול, להשיג יותר ולשפר את הרווחה הכלכלית, ועובדה שזה לא תמיד מצליח.

ומצד שני – זה מאוד פשוט, ואתם לגמרי יודעים איך לעשות את זה. באמת. ובהרצאה "עוגות מכל הלב" אפילו נוכיח לכם את זה, כשתתנו בעצמכם יעוץ עסקי למאפיה קטנה ברחוב עזה בירושלים ותעזרו לה לצמוח.

אז פשוט או מאתגר? עד כמה אפשר ללמוד מסיפור של מאפיה על פיתוח של מדינה? והאם יש מתכון אחד מנצח? נגלה יחד בהרצאה.

הקורס הקלאסי

על ימין ועל שמאל

על אידיאולוגיה כלכלית שווה להפגין, רק תוודאו שאתם מחזיקים את השלט הנכון

מושגים:

שוק חופשי או קומוניזם? קפיטליזם או סוציאל דמוקרטיה?
לכולנו כבר מזמן ברור ששמאל וימין זו לא רק מחלוקת פוליטית, אלא גם מחלוקת כלכלית – ואחת חשובה מאוד. אבל האם יכול להיות שאנחנו מנהלים אותה עם כלים מהניינטיז?

ההרצאה "על ימין ועל שמאל" שואפת לחדש בשלושה מישורים:
המישור הראשון הוא האופן שבו אנחנו מדברים על המחלוקת הזו. בהרצאה נציע דרך חלופית שתקח אותנו מעבר לדיון החד מימדי על קפיטליזם מול סוציאליזם. במישור השני, נציע הסבר מרענן לסיבות שבגללן מדינות בוחרות להיות מדינות ימין או שמאל כלכלי, שונה מ"חירות מול שוויון" שלמדנו בבית הספר ובתנועה. לבסוף, במישור השלישי, ננסה להבין מהי השיטה הכלכלית הראויה לישראל. זאת בעזרת סקרים רחבי היקף שניסו להבין מה עמדות הציבור הישראלי בנושא – וגילו תוצאות מפתיעות. אל תלכו לשום מקום.

המשבר הגדול הבא

על משברים ובייביסיטר

האם מצב הרוח של האזרחים משפיע על הכלכלה?

מושגים:

ככל שאנחנו מתקדמים בהבנה הכלכלית שלנו, זה נהיה יותר מוזר: מסתבר שלכסף, ניירות ערך והמצאות אחרות של האנושות יש יכולת להחריב או להציל כלכלה של מדינות, שכלכלה זה בעצם הרבה פסיכולוגיה ושכל זה קשור למשבר שעבר ענף הבייביסיטר בוושינגטון בשנות ה-60.

הזמן להתעורר

פנסיה מדוברת

העסקה המשמעותית בחיים שלא ידעתם שאתם עושים

מושגים:

פנסיה היא באמת אחת העסקאות החשובות שרובנו עושים בחיים, ולמרות זאת רובנו נמנעים מלהתעסק בה, ומשלמים על זה מאוד ביוקר. אז תנו לנו שעה וקצת לשכנע אתכם שפנסיה יכולה להיות מעניינת, ואפשר להשפיע הרבה – ובקלות.

בהרצאה נסביר איך עובד החסכון לפנסיה ברמה האישית וברמה הציבורית, נעשה סדר בדרכים שבהן אפשר להשפיע על הפנסיה, נבהיר כמה מושגים ועקרונות בסיסיים להשקעה בפנסיה ובכלל ולבסוף נתווה תכנית פעולה לטיפול בנושא, שאמורה לחסוך לנו לאורך זמן עשרות אלפי שקלים.

הקורס הקלאסי

קיצור תולדות הכסף

המצאה פשוט מדהימה שיש לכם ממש כרגע בארנק

מושגים:

למה המוכר במכולת לא מוכן לקבל מאיתנו הרצאה בכלכלה בתמורה לחלב ועוגיות?!
ואיך זה שחתיכת נייר הוא דווקא מוכן?
ההרצאה הראשונה בסדרה של שלוש הרצאות על העולם המוניטרי מתארת איך התפתח הכסף שאנחנו משתמשים בו כיום, שואלת במה תורמים הבנקים לחיינו ומציגה איך תמיד שליטים מצאו דרך להשתמש בייצור כסף כדי להרוויח על חשבון האזרחים.

כלכלה התנהגותית

תורת הערך

התורה המופלאה שהצליחה לחבר מלא סוגים של חוסר רציונליות לתמונה שלמה אחת

מושגים:

למה ב-2002 זכתה תיאוריה של שני פסיכולוגים ישראלים בפרס נובל לכלכלה? בהרצאה נציג את התיאוריה שמנסה למצוא סדר בשגעון שבו אנחנו מקבלים החלטות וננסה להבין מה אפשר ללמוד ממנה האופן שבו אנחנו עושים דיאטה, חוסכים לפנסיה או מתכננים מדיניות ממשלתית.

תקציב המדינה

תקציב הצללים

הסוגיות השנויות במחלוקת בתהליך התקצוב בישראל

מושגים:

בהרצאה האחרונה בקורס תקציב המדינה נשתמש בידע ובמושגים שלמדנו, ונתמודד עם כמה מהסוגיות השנויות במחלוקת בהקשר של תקציב המדינה: האם כספים קואליציוניים הם סוג של שוחד, איך יכול להיות שחוק ההסדרים הלא דמוקרטי עדיין איתנו והאם למדינת ישראל יש תקציב צללים?