תקציב המדינה

3 מפגשים

אם זה היה תלוי בנו, כל אחד ואחת היו יכולים לקרוא ולהבין את תקציב המדינה, להעביר עליו ביקורת, להכיר התהליך שבו הוא נקבע ואת המקומות שבהם ניתן להשפיע.

אבל לתקציב המדינה יש שפה, דינמיקה וחוקים משלו, זה לא ברור או נגיש וזה אפילו לא בדיוק כלכלה. הקורס שלנו על תקציב המדינה נועד לגשר על הפערים האלה ולתת כלים לכל מי שרוצה להבין – בין אם אלה משרתי ציבור, ארגוני חברה אזרחית או פשוט אזרחיות ואזרחים מעורבים. בקורס נבין איך נראה התקציב ואיך אפשר לקרוא אותו, ננתח בצורה ביקורתית את תהליך קביעת התקציב בישראל ונדון בסוגיות השנויות במחלוקת סביבו כמו חוק ההסדרים, הכספים הקואליציוניים והשינויים התכופים בתקציב במהלך השנה.

אנחנו נוהגים להדגיש שאנחנו לא מומחים לתחומים שאנחנו מלמדים – אנחנו רק מבינים כלכלה ויודעים ללמד. זה לא נכון במקרה הזה: הקורס נכתב ומועבר על ידי יאיר טלמון, שעבד במערכת התקצוב הממשלתית, מכיר אותה לפרטיה, ואף כתב במסגרת תפקידו מדריך תקצוב לממשלה.

השיעורים בקורס:

תקציב המדינה

איפה הכסף?!

אבל בקטע טוב: איך מחולק תקציב המדינה ומה זה בכלל

קבלו, יש לכן 450 מיליארד שקל לחלק. יאללה, כמה לביטחון, לחינוך, לכלכלה? כמה לתרבות? זכרו שהשמיכה קצרה… איפה הייתן מוסיפות ואיפה מקצצות? איך בכלל אפשר להחליט על דבר כזה?

ההרצאה "איפה הכסף?!" היא הרצאת מבוא והיכרות עם תקציב המדינה. בהרצאה נחשף לתקציב העדכני של ישראל, נקבל כלים לקרוא ולהבין אותו ואחרי שיהיה לנו מענה לאיפה הכסף, נמשיך ונשאל גם מאיפה מגיע הכסף, ומה משפיע על שתי ההחלטות האלה.

מושגים:

תקציב המדינה

לחלק את העוגה

תהליך קביעת התקציב במדינת ישראל: מקצועי ודמוקרטי או שוק?

ההרצאה השניה בקורס תקציב המדינה צוללת לתהליך התקצוב במדינת ישראל, מתארת את הדינמיקה ומאזן הכוחות בבנייה ואישור התקציב ודנה בשאלה הבלתי נמנעת: האם מדובר בתהליך סופר מקצועי המביא לידי ביטוי את הדמוקרטיה הישראלית – או במסחרה שאין כדוגמתה.

מושגים:

תקציב המדינה

תקציב הצללים

הסוגיות השנויות במחלוקת בתהליך התקצוב בישראל

בהרצאה האחרונה בקורס תקציב המדינה נשתמש בידע ובמושגים שלמדנו, ונתמודד עם כמה מהסוגיות השנויות במחלוקת בהקשר של תקציב המדינה: האם כספים קואליציוניים הם סוג של שוחד, איך יכול להיות שחוק ההסדרים הלא דמוקרטי עדיין איתנו והאם למדינת ישראל יש תקציב צללים?

מושגים: