כלכלה התנהגותית
3 מפגשים
ברוכים הבאים לתחום הכי כיפי בכלכלה.
כלכלה התנהגותית משלבת פסיכולוגיה וכלכלה כדי להבין איך אנשים באמת מקבלים החלטות, בצורה ביקורתית משהו כלפי מי שטוענים שיש לנו בראש תרשימים עם חצים וטבלאות. בקורס נציג את המחקר היצירתי בתחום, שבאמצעות ניסויים חינניים מעמיד במבוכה את התפיסה שבני אדם רציונליים, ושופך אור על האופן שבו אנחנו חושבים, מתנהגים ובוחרים.
זה תחום שהוא לא רק שובה לב אלא גם מאוד שימושי לארגונים ואנשים פרטיים כאחד: אפשר לשאוב תובנות מעניינות על התנהגות של צרכנים, לשפר תהליכי קבלת החלטות וליצור מדיניות אפקטיבית. אנחנו גם משתמשים בו כדי לעשות מניפולציות על עצמנו כדי לרדת במשקל.
הקורס חווייתי וכולל הרבה התנסות בניסויים המקוריים שעיצבו את התחום. נתחיל מהבסיס והבנת מושגי היסוד, נמשיך לגולת הכותרת של התחום – תורת הערך ה"ישראלית" ונרחיב כיצד אפשר להשתמש בתחום בחיי היומיום, האישיים והמקצועיים.
ההרצאות בקורס:
כלכלה התנהגותית
למה אני לא AI?
מהו אדם רציונלי ולמה אנחנו לא כאלה
בספר כתוב שצריך לנתח באופן קר אבל אתם עובדים תחושת בטן? מומחים ממליצים להתבסס על עובדות אבל אתן מעדיפות טענות של פרופיל פיקטיבי בטוויטר? אמא אומרת לעשות טבלה אבל אתם דופקים על עץ שלוש פעמים ומקווים לטוב?
ההרצאה עוסקת באופן שבו אנחנו אמורים לקבל החלטות – ובמה שקורה באמת, ובכמה ניסויים קטנים מראה שכולנו לא הרציונלי הכי חד בקלמר.
מושגים:
כלכלה התנהגותית
תורת הערך
התורה המופלאה שהצליחה לחבר מלא סוגים של חוסר רציונליות לתמונה שלמה אחת
למה ב-2002 זכתה תיאוריה של שני פסיכולוגים ישראלים בפרס נובל לכלכלה? בהרצאה נציג את התיאוריה שמנסה למצוא סדר בשגעון שבו אנחנו מקבלים החלטות וננסה להבין מה אפשר ללמוד ממנה האופן שבו אנחנו עושים דיאטה, חוסכים לפנסיה או מתכננים מדיניות ממשלתית.
מושגים:
כלכלה התנהגותית
דחיפות קלות
איך אפשר לנצל את מגבלות החשיבה האנושית כדי להשפיע על הציבור - והאם זה מוסרי?
נפלא להבין איך אנשים חושבים! אפשר לעזור להם לתרום יותר, להשפיע על מה יצביעו במשאל עם, להכתיב להם מה לקנות, מה לאכול…. אולי זה לא כל כך נפלא?
ההרצאה "דחיפות קלות" מסכמת את הקורס, מספרת על עוד כמה התפתחויות מגניבות בכלכלה ההתנהגותית, ושואלת: איך אפשר לנצל את מגבלות החשיבה האנושית כדי להשפיע על קבלת ההחלטות של הציבור, והאם זה מוסרי.
מושגים: